Sanayi Sicil Belgesi Vizesi Nasıl Alınır?
Sanayi Sicil Belgesi, belirli kriterlere sahip olan işletmeler için zorunlu olan bir belgedir. Bu nedenle Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır? ya da Sanayi Sicil Belgesi Vizesi gibi konuları merak ediyorsanız bu yazımızda bulabilirsiniz. Yazımızda yer alan bilgiler, güncel ve aynı zamanda güvenilirdir. İlk olarak Sanayi Sicil Belgesi tanımı üzerinden başlayalım.
Yazı İçeriği
Sanayi Sicil Belgesi Nedir?
Sanayi Sicil Belgesi, 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu üzerinde tanımı yapan işletmeler için zorunlu olan belgelerden birisidir. Kanuna göre kanun kapsamındaki işletmeler, kapasite raporu çıktıktan sonra 2 ay içerisinde bu belgeyi almak zorundadır. Belgeyi düzenlemek içinse ilk olarak sanayi siciline kayıt olmanız gerekmektedir. Bu belge aynı zamanda gerektiği durumlarda yetkililere teslim edilmek zorundadır.
Sanayi Sicil Belgesi Vizesi Nedir?
Sanayi Sicil Belgesini gereçli kılan vize, belgenin verildiği tarihten itibaren 2 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre zarfında kullanılabilen vize, ikinci yılın sonunda yeniden düzenlenmelidir. Şirketin bulunduğu ilin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekmektedir. Elektronik olarak yapılan başvurular sayesinde işlemlerinizi daha kısa bir süre içerisinde halledebilirsiniz.
Sanayi Sicil Belgesi vize yenileme işlemi, her 2 yılda bir düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu sayede işletmeler, Sanayi Sicil Belgesinin ayrıcalıklarından faydalanabilir ve cezai yaptırımlardan uzakta kalır.
Sanayi Sicil Belgesi Yenileme İşlemleri
Aşağıda yer alan durumlarda, Sanayi Sicil Belgesini yenilemeniz gerekmektedir. Bu durumlar, Sanayi Sicil Kanunu’nun 4. maddesinde yer almaktadır.
- İşletmenin unvan değişikliğinde
- İşletmenin üretim konusu değiştiğinde
- İşletme kapasite raporu değişikliğinde
- İşletmenin kayıtlı adresi değiştirildiğinde
- İşletmenin üretime son vermesi halinde
- İşletmenin iş kolunun değiştirilmesinde
1 ay içerisinde başvuru yaparak bulunduğunuz işin Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Ek olarak 30 Nisan tarihine kadar “Yıllık İşletme Cetveli”nin de verilmesi zorunludur.
İlk Kez Sanayi Sicil Belgesi Düzenlemesi Nasıl Yapılır?
Eğer ilk defa belgeyi alacaksanız gerekli olan belgelerle İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurmanız gerekmektedir.
- Sanayi Sicil Belgesi Dilekçe
- İşletmenin bağlı olduğu Oda’dan almış olduğu kapasite raporunun “Aslı Gibidir” onaylı hali
- İşletmeye ait Ticaret Sicil Gazetesi
- İşletme yetkililerinin imza sirküleri
- Yetki Belgesi
Eğer işletmenin üretim yeri birden fazlaysa, üretim faaliyeti gösteren yerler için ayrı olarak Sanayi Sicil Belgesi yenileme işlemi yapılması gerekir.
Sanayi Sicil Belgesi Nereden Alınır?
İlk defa alıyor olun ya da daha önce almış olun hiç fark etmez. Sanayi Sicil Belgesi, elektronik ortamda alınan bir belgedir. E-Devlet kapısı üzerinden ya da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait web sitesi üzerinden “Sanayi Sicil Bilgi Sistemi”ne girerek başvuru yapmanız gerekmektedir.
Başvuracak olanların, faaliyete başladıktan 2 ay içinde bu belgeyi alması gerekir. Önce Sanayi Sicil Beyannamesi içerisinde yer alan bilgileri doldurup elektronik olarak göndermek gerekmektedir. Sonrasında ise kapasite raporunu aynı şekilde elektronik ortama aktarıp göndermek gerekmektedir.
Sanayi Sicil Belgesi Faydaları
Eğer işletmenizin bu faydalardan yararlanmasını istiyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz aşamaları tamamlayıp olumlu sonucu almanız gerekir. Eğer sonuç olumsuz olursa, bu durum işletmeye bildirilir. Eksik, hatalı ya da yanlış bilgiler sonucu başvurunun reddedilmesi ve cezai işlemin başlatılması mümkündür.
Genel olarak Sanayi Sicil Belgesi, şirketlere aşağıdaki faydaları sağlar:
- Sanayi Sicil Belgesine sahip üretim yerleri, sanayi indiriminden yararlanabilirler. Bu indirim sayesinde elektrik kullanımında %20’ye kadar uygun fiyat seçenekleri bulunmaktadır. Bundan yararlanmak isteyen işletmelerin, belgeyle birlikte bulunulan elektrik idaresine durumu anlatan bir dilekçeyi de hazırlayarak başvurmaları gerekmektedir.
- Sanayi Sicil Belgesine sahip olan işletmeler, ihracat kaydıyla mal teslimlerinde, ihracat gerçekleşinceye kadar KDV’den muaf olurlar.
- Bankalar tarafından özel kredilerden faydalanılır. Belgenin ibrazı sonrası dileyen işletmeler, ihracata hazırlık kredisi, ihracata yönelik yatırım kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve reeskont kredisi gibi kredilerden faydalanabilir.
- Sanayi Sicil Belgesine sahip olan işletmeler için elektrik kullanımında %2’lik TRT payı hesaplanmaz. Belgeyle elektrik idaresine başvuran işletmeler, TRT payını ödemek zorunda değildir.
- Muhtelif yardım ve desteklerden faydalanılması (KOSGEB, TÜBİTAK vs)
Sanayi Sicil Belgesi Düzenlememe Cezası
Eğer işletmeler, yukarıda yer alan 2 aylık zaman dilimi içerisinde bu belgeyi elde etmezlerse, Sanayi Sicil Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca para cezasına çarptırılırlar. Ek olarak belge için başvuru yapıldığında hatalı bilgilerle başvuru yapılmasının da tespiti sonucu para cezası durumu söz konusudur.
Ek olarak, yıllık işletme cetvelini Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden nisan ayının son gününe kadar teslim etmeyen işletmeler de para cezasıyla karşı karşıya gelirler. Sanayi Sicil Belgesi değişikliği gerektiren değişikliklerde ise 1 ay süre bulunmaktadır. Eğer 1 ayı geçtiği halde değişiklik yapılmazsa para cezası söz konusudur.
Sanayi Sicil Belgesi Danışmanlık
Yukarıda verdiğimiz bilgiler, sizlere genel olarak bu belgenin ne hakkında olduğunu ve nasıl alındığını açıklamak içindir. Eğer konu hakkında daha fazla bilgiye ya da danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyuyorsanız, iletişim kanalları üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Böylece sizlere ihtiyaç duyduğunuz danışmanlık hizmetini çözüm odaklı yöntemlerimizle sunabiliriz. Eğer Sanayi Sicil Belgesi danışmanlık ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ve konu hakkında bizimle iletişime geçmek isterseniz kapımız size sonuna kadar açık. Hemen WhatsApp butonuna tıklayarak da konu hakkında fiyat teklifi alabilir ve bilgi talep edebilirsiniz