Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl içerisinde kaç birimlik üretim yapılabileceğinin kapasite raporu kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 1 yıldır. Sanayi Sicil Belgesi için gerekli olan belgelerden birisidir. Kapasite raporu başvuru yapmak için gerekli belgelerin düzenlenmesi gerekir.
• Yatırım Teşvik Belgesi,
• KOSGEB,
• Dahilde İşleme İzin Belgesi,
• Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında, Yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik ve doğalgaz alımı için de gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,
• Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde,
• Resmi ve özel ihalelerde,
• Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde,
• Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda,
• Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde,
• İmalatçı belgesi alımında,
• Vergi incelemelerinde,
• Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde, gerekli olmaktadır. Ayrıca ülkemizin sanayi envanterinin çıkartılması çalışmaları ile seferberlik plan ve programlarına ışık tutmaktadır.
Üretim yeri sahibi gerçek veya tüzel kişi 5590 sayılı kanun kapsamında ise, mensup oldukları oda;
a) Ticaret ve sanayi odaları,
b) Ticaret odaları,
c) Sanayi odaları,
d) Deniz ticaret odaları,
e) Ticaret borsaları tarafından gerekli denetimler yapılır. Kapasite Raporları TESK ve veya TOBB tarafından onaylanır.
Kamu İhale Kurulunun 18.12.2002 tarih ve 24967 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2002/DK-8 Sayılı Kararına göre¸ “Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılması¸ yaklaşık maliyeti eşik değerlerin üzerindeki ihalelerde; hizmet alımları ve yapım işlerinde bütün yerli istekliler lehine¸ mal alımlarında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak Kurum tarafından yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden yerli istekliler lehine¸ %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması hususlarında idarelerce ihale dokümanına hükümler konulabilir. Ancak¸ yabancı istekliler ile ortak girişim yapmak suretiyle ihalelere katılan yerli istekliler bu hükümden yararlanamaz.” hükmü karara bağlanmıştır.
Söz konusu Karar ile¸ bir malın yerli malı olarak değerlendirilebilmesi için ilgili Oda/Borsa tarafından “Yerli Malı Belgesi” ile belgelendirilmesi şarttı getirilmiştir.
Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemi Türkiye’de yapılan ürünler Yerli Malı olarak kabul edilir.
22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Kanununun 63. Maddesi ile kamu ihalelerinde¸ yerli malı üreten firmalara %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlayan bir belgedir.
İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar (KDV ödemezler)
Elektrik faturalarını Sanayi Abonesi Tarif namesinden öderler (%25 civarında indirimli elektrik kullanırlar)
Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilirler
Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar
Dolaylı olarak iş imkânı sağlarlar
Vize işlemleri için sanayi sicil belgesinin aslı ve yıllık işletme cetveli ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilir. Vize işlemleri iki yılda bir yapılır.
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilir. İşyerinin bulunduğu ilin Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ne, birden fazla işyeri ayrı şehirlerde olduğu takdirde firmanın idare merkezinin bulunduğu il’in Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ne müracaat edilir. Akre Group Danışmanlık danışmanları bu konuda sektörün ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
6948 sayılı sanayi sicil kanunundan kaynaklanan yasal yükümlülüklerinizi biliyor musunuz?
“Kanunun 1 inci maddesi tanımı yapılan sektörlerde devamlı ve seri halde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin yasal yükümlülükleri”
1- Kanunun 2 nci maddesi gereği;
Sanayi işletmesi, faaliyete geçtiği andan itibaren 2 (iki) ay içerisinde sanayi ve ticaret il müdürlüklerine şahsen veya taahhütlü posta ile başvurularak “sanayi sicil belgesi” alması,
Sanayi sicil belgesinin “veriliş tarihinden itibaren 2 (iki) yılda bir vize yaptırılması”,
2- Kanunun 4 üncü maddesi gereği;
Unvan değişikliği
Üretim konusu değişikliği
İş kolu değişikliği
Kapasite raporundaki değişiklikler
Adres değişikliği,
Kapatılma (üretime son verme) gibi durumlarda 1 (bir) ay içerisinde sanayi ve ticaret il müdürlüklerine şahsen veya taahhütlü posta ile başvurulması,
3- Kanunun 5 inci maddesi gereği;
Bir önceki yıla ait bilgileri içeren “yıllık işletme cetvelinin” her yıl ilk dört ay içerisinde (nisan ayı sonuna kadar) verilmesi gerekmektedir.
SANAYİ SİCİL KANUNU”NUN 1. MADDESİNDE:
“Bir maddenin vasıf (nitelik), şekil, hassa (özelliğini) veya terkibini (birleşimini) makina, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda yapılan işler (Sanayi işleri) sayılır.
Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair (diğer) enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri de bu madde şümulüne (kapsamına) girer.
El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir.”
Hükümleri yer almaktadır.
Sanayi Sicili Kanununun 1.maddesi kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran işletmeler sanayi siciline kayıt edilir.
Sanayi siciline kaydı yapılacak sanayi işletmesinin üretim faaliyetini yerine getireceği bir işyerine sahip olması veya böyle bir işyerini en az bir yıl süre ile kiralamış olması şarttır. Bu durumda, Sanayi Sicil Belgesi’nin geçerlilik süresi kira süresi ile sınırlıdır.
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler ile elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine verilen bir belgedir.
6948 SAYILI “SANAYİ SİCİL KANUNU”NUN 1. MADDESİ GEREĞİ, SANAYİ VE TİCARET İL MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURARAK “SANAYİ SİCİL BELGESİ” ALMAK ZORUNDADIR.
Dilekçe.
Akre Group Danışmanlık tarafından doldurulan Kapasite Raporu Başvuru Formu.
Kapasite Raporunu ilk defa çıkartacak olan firmaların Makinelere ait Fatura Fotokopileri. Daha önce Kapasite Raporu Çıkartılmış ise makine parkına ilave edilen makinelerin fatura fotokopileri.(Fatura fotokopilerinin marinaların müracaat formuna yazılan sıraya göre derlenmesi ve faturası bulunmayan makinelerin yazılmaması gerekmektedir.)
Finansal Kiralama yolu ile alınan makineler mevcut ise söz konusu makinelere ait Leasing Sözleşmesi Fotokopileri,
Kiralık olan makineler için kira sözleşmesinin fotokopisi ve kiraya verenin sahiplik belgesi fotokopisi (Sözleşmenin noter tasdikli olması gereklidir.)
Son ayın aylık S.S.K. Prim Bildirgesi ve Tahakkuk fişi fotokopileri.
Başvuru harcının yatırıldığına dair dekont aslı.
İmalat yapılan adresin Ticaret Sicil Memurluğunca tescil edilmiş olması gerekmektedir.
İşyerine ait mülkiyet belgeleri. ( Kiracı ise kira sözleşmesi, mal sahibi ise bina tapusu )
Kapasite raporu formu raporun talep edildiği ticaret odalarının web adreslerinden temin edebilirsiniz. Ayrıca info@akregroup.com.tr mail adresine veya sitemizdeki çevrimiçi talep formunu doldurduğunuz takdirde danışmanlarımız size yardımcı olacaklardır.
Kapasite Raporu: İmalat, ticaret, inşaat ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara ait bilgilerle, makine ve tesisat, yıllık üretim kapasitesi, kapasite hesabı, yıllık tüketim kapasitesi gibi bilgileri gösteren ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği onayından itibaren bir yıl geçerliliği olan bir belgedir.
İşyeri adresi değiştiği zaman Kapasite Raporu iptal edilir. Yeni adres için yeni Kapasite Raporu müracaatı yapılır. Firmaya yeni kapasite raporu düzenlenir.
6948 sayılı Sanayi Sicil kanunu,
5174 sayılı TOBB Kanunu,
T.O.B.B Muamelat Yönetmeliği
İthalat ve ihracat Yönetmelikleri
Yatırımları Teşvik ile ilgili Tebliğler,
560 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmelikleri Kapasite Raporunu zorunlu kılar.
Kapasite Raporu;
Yatırım Teşvik Belgesi,
Dahilde İşleme İzin Belgesi,
Geçici Kabul İzin Belgesi
müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında,
Yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik kullanımı için gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,
Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde,
Resmi ve özel ihalelerde,
Sanayi sicil belgesi düzenlemede,
Yerli malı belgesi alımında,
Yurtdışı fuarlara katılımlarda,
Tarım Bakanlığı izinlerinde,
Sağlık Bakanlığı izinlerinde,
ÇED Raporları düzenlemede,
Çevre izinlerinde,
Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde,
Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda,
Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde,
İmalatçı belgesi alımında,
Vergi incelemelerinde,
Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde
Kapasite raporları düzenlendiği tarihten itibaren, firma tarafından değişiklik talebinde bulunulmaması veya Odalarca değişiklik tespit edilmemesi halinde bir yıl geçerlidir. Odalarca yapılmakta olan uyarılar da dikkate alınarak geçerlilik süresi dolmadan birkaç ay önce yenileme talebinde bulunulması gerekmektedir.
• Kapasite Raporunun Hazırlanma Süresi Ne Kadar Zaman Alır?
Akre Group danışmanları kapasite raporu başvuru formunu ve diğer evrakları hazırlayıp müracaat ettikten sonra ilgili ticaret ve veya sanayi odasından görevlendirilen ekspertiz heyeti işyerinde inceleme yapar. Beyan edilen bilgilerin doğruluğunu ve kapasite kriterlerine göre randıman hesaplarını yapar. Kapasite raporu taslağı hazırlanır. Firma ile mutabakatın ardından kapasite raporu onay için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderilir.
Bilgiler ve belgeler değerlendirilerek hazırlanan raporlar onay için T.O.B.B’ne gönderilir. T.O.B.B. tarafından bir uygunsuzluk görülmediği takdirde başvurunun yapıldığı günden sonra 5 iş günü içerisinde Kapasite Raporu tanzim edilir.
Aynı çatı altında birden fazla firmaya ait işyeri mevcut ise ve her biri için ayrı ayrı kapasite raporu düzenlenmesi talep edildiğinde, makine ve tesisatın bina içinde birden fazla işyeri olduğu görüntüsünü vermesi, muhasebe ve işçi kayıtlarının farklı olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Aynı firmanın farklı yerlerde işyerleri bulunduğu takdirde her biri için ayrı ayrı kapasite raporu düzenlenebilir. Ancak aynı üretimi tamamlayan farklı işyerleri varsa tek raporda birleştirilmesi gerekir.
Geçerlilik süresi dolan kapasite raporlarına vize işlemi yapmak söz konusu değildir. Süresi dolan kapasite raporlarının herhangi bir geçerliliği kalmaz. İlk defa kapasite raporu düzenlenecek gibi başvuru ve işlemler yapılır.
Değişikliğin gerekçelerini belirten şekilde ve yapılabiliyorsa hesaplamalar yolu ile de gösterilerek Odalarımıza bir dilekçe ve kapasite raporunun aslı ile müracaat edilir. Odaca yapılan incelemeden sonra ve Odalar Birliğinin de onayı alınarak gerekli değişiklik yapılır.
Firmaya ait kapasite raporunun ön kapak bilgilerinde (unvan, adres, telefon, faks, tescilli sermaye vb.) değişiklik olması halinde, firmanın odalarımıza belgeleriyle başvuruda bulunması durumunda rapor üzerinde gerekli düzeltmeler yapılmakta ve raporun geçerliliği devam etmektedir.
Firmalara ait geçerli kapasite raporları, aşağıda belirtilen durumlarda, raporu düzenleyen Odanın (Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları, Meslek Odaları, Deniz Ticaret Odaları) talebi üzerine Birlik (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veya Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu) tarafından iptal edilir.
Kapasite Raporunun İptalini Gerektiren Durumlar
a) İşyerinin başka bir firmaya devredilmesi, kısmen veya tamamen kiraya verilmesi,
b) Firmanın üretimi bırakarak sanayicilik ve üreticilik vasfını kaybetmesi,
c) İşyerinin devamlı kapalı olduğunun Oda tarafından tespit edilmesi,
d) Kuruluşun feshi veya iflas etmesi,
e) Şahıs firmalarında firma sahibinin vefatı,
f) Herhangi bir nedenle firma kaydının Oda tarafından silinmesi,
g) Firmanın faaliyet konusunu değiştirmesi,
h) İşyerini başka bir Odanın çalışma alanına nakletmesi,
i) Üretim yerinin başka bir adrese taşınması,
j) Merkez kaydı olan bir firmanın, merkezini başka yere taşıması ve mevcut işyeri adresinde yeni şube açması halinde veya şube kaydını sildirerek aynı adrese merkezini taşıması ve bu hususun ticaret sicilinde tescil edilmiş olması,
k) Birden fazla Odaya kayıtlı olan firmaya, kayıtlı olduğu diğer Oda tarafından yeni kapasite raporu düzenlenmesi,
l) Firmanın makine ve teçhizatını kiraya vermesi.
Ayrıca, yanlışlıkla onaylanmış ancak sonrasında hatalı olduğu tespit edilen raporlar, Birlik tarafından kendiliğinden (re’sen) iptal edilir.
Kapasite Raporunun Yenilenmesi ve Süreçlerin Sağlıklı Yürütülmesi:
Kapasite raporlarının geçerlilik süresi içerisinde zamanında yenilenmesi büyük önem taşımaktadır. Firmalar, raporların geçerlilik süresi dolmadan önce gerekli başvuruları eksiksiz ve doğru bir şekilde yapmalıdır. Bu süreçte, başvuruların sağlıklı bir şekilde tamamlanması, eksik belge veya hatalı bilgi nedeniyle yaşanabilecek gecikmelerin önüne geçecektir.
Danışmanlık Hizmetinin Önemi:
Kapasite raporu süreçleri, yasal mevzuat ve prosedürler açısından karmaşık olabilmektedir. Bu nedenle, firmaların bu süreçlerde uzman danışmanlık hizmeti almaları büyük avantaj sağlar. Danışmanlık hizmeti, başvuru süreçlerinin doğru yönetilmesi, belgelerin eksiksiz hazırlanması, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve olası hataların önlenmesi açısından kritik bir rol oynar. Ayrıca, kapasite raporunun geçerlilik süresi sona ermeden önce yeniden başvuru yapılması ve süreçlerin takip edilmesi konusunda da danışmanlık firmamız tarafından siz değerli müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Kapasite raporu ücretlerinin belirlenmesi Esnaf Odaları, Ticaret Odaları ve Sanayi Odalarının yönetimleri tarafından her yıl güncellenir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ücreti ise TOBB tarafından belirlenir. Odaların aldıkları kapasite raporu ücretleri çalışan sayısına ve tescilli sermaye aralığına göre değişiklik göstermektedir. Kapasite Raporu Ücretleri 2025 – Kapasite Raporu makalemizde kapasite raporu ücretlerini görebilirsiniz.
Üretim kapasitesi belirlenirken her ürün için yıllık üretim kapasitesi ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Öncelikle mevcut makine ve ekipmanlarla her bir ürünün üretim kapasitesini analiz ediniz.
Çalışma saatleri, vardiya sayısı ve tatil günlerini dikkate alınız. Kapasite raporu hesaplaması genellikle 8 saat 300 gün üzerinden tek vardiya hesabı ile yapılmaktadır. Demir Çelik sektörü, haddehaneler, plastik enjeksiyon, ekstrüzyon üretimi gibi bazı sektörler bu hesaplamaya dahil değildir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Kapasite Raporu Kriterlerini de göz önüne alınarak üretimde bulunması gereken makine ve teçhizatları belirleyip ortalama üretim ve bitmiş üründe kullanılacak hammadde, yarı mamulleri gibi tüketim maddelerini detaylı bir şekilde belirleyiniz.
Böylelikle kapasite raporu müracaatı için Esnaf Odası, Ticaret Odası ve veya Sanayi Odası’na başvuru adımına geçebilirsiniz. Bildiğiniz üzere 2025 yılı başı itibariyle birçok oda kapasite raporu başvurularını Sanayi Bilgi Sistemi üzerinden online olarak kabul etmektedir. Bazı odalar ise kapasite raporu başvurularını fiziki olarak almaktadırlar.
Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi kapasite raporu dosyası hazırlanırken işletmenin mevcut makine ve ekipmanlarının teknik özellikleri, çalışan sayısı, üretim süreçleri ve diğer kapasite belirleyici faktörler dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Kapasite raporu dosyasının tutarlılığı, doğruluğu ve süreçlerinin hızlı ve sağlıklı yürütülmesi için danışmanlık firmamızdan hizmet alabilirsiniz.
Evet, Sanayi Bilgi Sistemi (SBS) üzerinden yapılan Online Kapasite Raporu başvurularında sizlere teknik danışmanlık hizmeti veriyoruz. 2025 yılı itibariyle geçilen online başvuru sistemi oldukça teknik bilgi gerektiren işlemleri de beraberinde getirmiştir. Sistemsel sorunlardan kaynaklı aksaklıkların giderilmesi, kapasite raporu hesaplamalarının doğru ve eksiksiz yapılması oldukça önemlidir. Bu sebeple profesyonel bir danışmanlık firmasından hizmet almanız önemlidir. Detaylı bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kapasite raporu, işletmenin üretim kapasitesini ve kaynaklarını gösterirken, performans raporu işletmenin belirli bir dönemdeki üretim verimliliğini ve hedeflere ulaşma durumunu analiz eder. İki rapor da farklı amaçlar için kullanılır. Örnek vermek gerekirse; kapasite raporları sanayi sicil belgesi, imalat yeterlilik belgesi ve yerli malı belgesi gibi belgelerin alımlarında kullanılır. Ve firmaların üretim gücünü gösteren en önemli resmi belgelerden birisidir.
Eğer işinde uzman bir firma ile çalışmayacaksanız iyisi mi hiç danışmanlık firması ile uğraşmayın. Ancak bizler gibi yıllarca sadece kapasite raporu danışmanlığı yapmış, kapasite raporu hazırlama süreçlerine hakim, hızlı, güvenilir bir danışmanlık firması bulduysanız da hiç kaçırmayın. Kapasite Raporu Danışmanlık – Kapasite Raporu makalemize de kısa bir göz atarsanız danışmanlık firmamız hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.
Merhaba 2027 yılından itibaren bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de sanayi işletmesi, sanayi işleri ve sanayici tanımı kapsamına alınmıştır. Bu tanım ile yazılım ürünleri artık sanayi malı olarak değerlendirmeye başlanmıştır. Bu durum yazılım yapan firmaların kapasite raporu ve sanayi sicil belgesi almalarını zorunlu hale getirmiştir. Aşağıda Kapasite Raporuna ihtiyaç duyan yazılım ve bilişim sektöründe hizmet veren kuruluşları alt kırılımları ile vermeye çalıştık.
Kapasite Raporu Düzenlenen Yazılım Ürünleri
Üretim Yazılımları Kapasite Raporu
CAD/CAM yazılımları (tasarım ve üretim süreçlerini yönetmek için)
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemleri
Üretim planlama ve kontrol yazılımları
Telekomünikasyon, bankacılık, denizcilik, kamu kurumları yazılımları vb. için iş destek yazılımları
Endüstriyel Otomasyon Yazılımları Kapasite Raporu
PLC (Programlanabilir Mantık Denetleyicileri) yazılımları
SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemleri
Robotik Kontrol Yazılımları Kapasite Raporu
IoT (Nesnelerin İnterneti) Çözümleri:
Akıllı fabrika sistemleri
Sensör verilerini analiz eden yazılımlar
Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Kapasite Raporu
Kalite kontrol sistemleri
Tahmine dayalı bakım yazılımları
Üretim optimizasyonu için AI çözümleri
Oyun ve Eğlence Yazılımları Kapasite Raporu
Oyun motorları ve simülasyon yazılımları
Mobil ve Web Uygulamaları Kapasite Raporu
Üretim süreçlerini izlemek ve yönetmek için mobil uygulamalar
Bulut Bilişim ve Veri Analitiği Kapasite Raporu
Büyük veri analizi için yazılımlar
Bulut tabanlı üretim yönetim sistemleri
Odalar ve Birliğin kapasite raporlarına ilişkin iş ve işlemlerini açıkladığı kapasite raporu esaslarında kapasite raporunun düzenlenmesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadeler kullanılmıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklere göre tezgâh, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak hammadde, yarı ve tam mamulleri, özellik, içerik, bileşim veya şeklini kısmen veya tamamen değiştirmek amacıyla işleyerek, seri halde veya standart olarak yeni bir ürün üreten işyerleri ile yer altı kaynaklarının çıkarılıp işlendiği yerleri işletenler, bilişim teknolojisi ile yazılım üretenler, buhar-enerji üreten santraller ile Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenen konular için düzenlenir şeklinde açıklanmaktadır. Sizlere daha da yardımcı olmak adına kapasite raporu alabilecek sektör ve alt kollarını aşağıda liste halinde sizler için oluşturduk.
Gıda ve İçecek Sektörü Kapasite Raporu
Gıda işleme
İçecek üretimi (alkollü ve alkolsüz)
Süt ve süt ürünleri
Et ve et ürünleri
Unlu mamuller
Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Kapasite Raporu
Kumaş üretimi
Hazır giyim üretimi
Deri ve deri ürünleri
Halı ve kilim üretimi
Kimya Sektörü Kapasite Raporu
Petrokimya ürünleri
İlaç ve kozmetik üretimi
Temizlik malzemeleri
Boya ve vernik üretimi
Otomotiv Sektörü Kapasite Raporu
Otomobil üretimi
Yedek parça üretimi
Ticari araç üretimi
Elektrikli ve hibrit araçlar
Metal ve Makine Sektörü Kapasite Raporu
Metal eşya üretimi
Makine ve ekipman üretimi
Endüstriyel makineler
Tarım makineleri
Elektrik ve Elektronik Sektörü Kapasite Raporu
Beyaz eşya üretimi
Elektronik cihazlar (bilgisayar, telefon, TV)
Elektrikli aletler ve ekipmanlar
Yarı iletkenler ve mikroçipler
İnşaat Malzemeleri Sektörü Kapasite Raporu
Çimento ve beton ürünleri
Seramik ve cam ürünleri
Demir-çelik ürünleri
Ahşap ve plastik yapı malzemeleri
Kağıt ve Basım Sektörü Kapasite Raporu
Kağıt üretimi
Ambalaj malzemeleri
Basım ve yayıncılık
Mobilya Sektörü Kapasite Raporu
Ev ve ofis mobilyaları
Ahşap ve metal mobilyalar
Dekoratif ürünler
Enerji Sektörü Kapasite Raporu
Enerji ekipmanları üretimi (rüzgar türbinleri, güneş panelleri)
Pil ve batarya üretimi
Yakıt üretimi
Savunma Sanayii
Silah ve mühimmat üretimi
Askeri araç ve ekipmanlar
Savunma sistemleri
Tıbbi Cihaz ve Ekipman Sektörü Kapasite Raporu
Tıbbi aletler
Teşhis ekipmanları
Cerrahi malzemeler
Plastik ve Kauçuk Sektörü Kapasite Raporu
Plastik ürünler (ambalaj, boru, profil)
Kauçuk ürünleri (lastik, contalar)
Oyuncak ve Spor Malzemeleri Sektörü Kapasite Raporu
Oyuncak üretimi
Spor ekipmanları
Hobi malzemeleri
Cam ve Seramik Sektörü Kapasite Raporu
Cam ürünleri (şişe, pencere camı)
Seramik ürünleri (fayans, porselen)
Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmelerin, her yılın ilk dört ayı içerisinde (1 Ocak – 30 Nisan) bir önceki yıla ait faaliyetlerini içeren Yıllık İşletme Cetveli’ni Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (SSBS) üzerinden bildirmesi yasal bir zorunluluktur. Bu bildirim, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 5. maddesi kapsamında düzenlenmiştir. İşletmelerin bu yükümlülüğü yerine getirmemesi durumunda, kanunun 9. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
2024 Yılına Ait Yıllık İşletme Cetvelini Vermeyen İşletmelere Uygulanacak Cezalar
2024 yılı faaliyetlerine ilişkin Yıllık İşletme Cetvelini, 2025 yılının ilk dört ayı içerisinde (1 Ocak – 30 Nisan 2025) Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne girmeyen veya eksik/yanlış bildirimde bulunan işletmelere, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 9. maddesi gereği 11.977,00 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bu ceza, 2025 yılı içerisinde ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından tahsil edilecektir.
İdari Para Cezasının Hukuki Dayanağı
Sanayi Sicil Kanunu’nun 9. maddesi, işletmelerin kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda idari para cezası uygulanacağını açıkça belirtmektedir. Bu kapsamda:
Yıllık İşletme Cetveli’ni süresi içerisinde bildirmeyen işletmeler,
Bildirimi eksik veya yanlış yapan işletmeler,
Faaliyetlerini sonlandırdığını, ara verdiğini veya yeniden başlattığını bildirmeyen işletmeler,
Adres değişikliği, kapasite artışı veya ürün değişikliği gibi bilgileri güncellemeyen işletmeler,
hakkında idari para cezası uygulanır. Bu cezalar, işletmenin büyüklüğüne veya faaliyet alanına göre değişiklik göstermez ve tüm işletmeler için aynı şekilde uygulanır.
Cezadan Kaçınmak İçin Yapılması Gerekenler
İşletmelerin idari para cezası ile karşılaşmamak için aşağıdaki adımları dikkatle takip etmesi gerekmektedir:
Yıllık İşletme Cetveli Bildirimi: Her yılın ilk dört ayı içerisinde (1 Ocak – 30 Nisan), bir önceki yıla ait faaliyet bilgilerini Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne eksiksiz ve doğru bir şekilde girmek.
Sistem Takibi: Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ndeki güncellemeleri ve bildirim süreçlerini düzenli olarak takip etmek.
Değişiklik Bildirimi: İşletmenin faaliyetlerinde herhangi bir değişiklik (adres değişikliği, kapasite artışı, ürün değişikliği vb.) olması durumunda, bu değişiklikleri bir ay içerisinde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirmek.
Danışmanlık Hizmeti Almak: Süreçlerin karmaşıklığı nedeniyle, işletmelerin Sanayi Sicil Belgesi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek için uzman danışmanlık firmalarından destek alması.
Cezanın Ödenmemesi Durumunda Yaptırımlar
İdari para cezasının belirtilen süre içerisinde ödenmemesi durumunda, ceza miktarına gecikme faizi eklenir ve tahsilat süreci başlatılır. Ayrıca, cezanın ödenmemesi durumunda işletmenin Sanayi Sicil Belgesi iptal edilebilir ve bu durum işletmenin faaliyetlerini olumsuz etkileyebilir.
Sonuç
Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmeler, yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde ciddi idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle, işletmelerin Yıllık İşletme Cetveli bildirimlerini zamanında ve eksiksiz olarak yapmaları, değişiklikleri güncellemeleri ve gerekli durumlarda uzman desteği almaları büyük önem taşımaktadır. Bu süreçlerin doğru yönetilmesi, hem cezalardan kaçınmak hem de işletmenin faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürebilmesi açısından kritiktir.
3 Eylül 2021 tarihli ve 31587 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği kapsamında, Sanayi Sicil Belgesi ile ilgili ilk kayıt ve vize başvuru ücretleri belirlenmiştir. Bu ücretler, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir. İşte detaylar:
1. Sanayi Sicil Belgesi İlk Kayıt Başvuru Ücreti
İlk kayıt başvurusu yapacak işletmeler için belirlenen ücret 400 TL’dir.
Bu ücret, işletmenin Sanayi Sicil Belgesi’ne ilk kez kaydolmak için yapacağı başvuruda alınacaktır.
2. Sanayi Sicil Belgesi Vize Başvuru Ücreti
Sanayi Sicil Belgesi’nin vize işlemi (yenileme) sırasında alınacak ücretler, işletmenin ölçeğine göre değişmektedir. İşletmeler, mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli olarak sınıflandırılmıştır. Ücretler şu şekildedir:
Mikro Ölçekli İşletmeler: 400 TL
Küçük Ölçekli İşletmeler: 700 TL
Orta Ölçekli İşletmeler: 1000 TL
Büyük Ölçekli İşletmeler: 2000 TL
3. Önemli Bilgiler
Bu ücretler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
Sanayi Sicil Belgesi, işletmelerin sanayi sektöründe faaliyet gösterdiğini resmi olarak belgeleyen bir evraktır. İlk kayıt ve vize işlemleri, işletmelerin bu belgeyi alması veya yenilemesi için gereklidir.
İşletmelerin ölçeği, genellikle çalışan sayısı, yıllık cirosu veya bilanço büyüklüğü gibi kriterlere göre belirlenir. Bu kriterler, ilgili mevzuatta detaylı olarak açıklanmaktadır.
4. Uygulamanın Amacı
Bu ücretler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın döner sermaye işletmesi kapsamında alınan hizmet bedelleridir. Ücretler, işletmelerin kayıt ve vize işlemlerinin yürütülmesi için gerekli idari maliyetleri karşılamayı amaçlamaktadır.
Bu düzenleme, işletmelerin Sanayi Sicil Belgesi alımı ve yenileme süreçlerinde uyması gereken mali yükümlülükleri net bir şekilde ortaya koymaktadır. İşletmelerin, başvuru süreçlerinde bu ücretleri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Eğer işletmenizin adresinde bir değişiklik olmuşsa veya taşınma işlemi gerçekleşmişse, bu değişikliği 1 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne bildirmeniz gerekmektedir. Sanayi Sicil adres değişikliği işlemlerini aşağıdaki adımları takip ederek kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Adres bilgisi dışındaki diğer alanlarda yapacağınız değişiklikler (telefon, faks, web adresi vb.) elektronik dilekçe gönderilmeksizin kayıt altına alınacaktır.
“İşletmelerim” bölümünden ilgili işletmeyi seçin. (Eğer işletmeniz “İşletmelerim” altında görünmüyorsa, yetkilendirme ve vekalet işlemleri bölümünü kontrol edin.) “İşlemler” sekmesine tıklayarak “Adres Değişikliği Başvurusu” seçeneğini seçin.
Açılan ekranda yeni adres bilgilerinizi girerek “Gönder” butonuna basın.
“Gönder” butonuna tıkladığınızda, Sanayi Sicil adres değişikliği başvurunuz İl Müdürlüğüne otomatik olarak elektronik dilekçe ile iletilmiş olur. Onay sürecini takip etmeniz gerekmektedir.
Başvurunuzun İl Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmek için “Onay İstem Listesi” bölümüne giriş yapın.
Sanayi Sicil adres değişikliği başvurunuzun durumunu ve detay bilgilerini aşağıdaki ekranlardan takip edebilirsiniz.
Başvurunuz İl Müdürlüğü tarafından onaylandığında, yeni adresli belgeniz oluşturulmuş olur. Belgenizi “Sanayi Sicil Belgemi Yazdır” bölümünden yazdırabilirsiniz.
Belgenizi yazdırmak için “Kayıtlı İşletmelerim” bölümünden “Sanayi Sicil Belgemi Yazdır” seçeneğine tıklayarak belgenizi yazdırabilirsiniz.
Danışmanlık Firmasından Danışmanlık Hizmeti Alınması:
Eğer Sanayi Sicil adres değişikliği veya diğer resmi işlemler sırasında zorluk yaşıyorsanız, bu süreçlerde size yardımcı olabilecek danışmanlık firmalarından hizmet alabilirsiniz. Danışmanlık firmaları, başvuru süreçlerini hızlandırabilir, eksik belgelerin tamamlanmasına yardımcı olabilir ve işlemlerinizin hatasız bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilir. Bu tür hizmetler, özellikle yoğun iş temposu olan işletmeler için büyük kolaylık sağlamaktadır.
Eğer işletmeniz kapanmışsa veya üretim faaliyetine son verilmişse, bu durumu 1 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne bildirmeniz ve Sanayi Sicil Belgesi iptali işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek Sanayi Sicil Belgesi İptali başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Ayrıca, bu süreçte danışmanlık şirketlerinden danışmanlık hizmeti alarak işlemlerinizi daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
“İşletmelerim” bölümünden ilgili işletmeyi seçin. (Eğer işletmeniz “İşletmelerim” altında görünmüyorsa, yetkilendirme ve vekalet işlemleri bölümünü kontrol edin.) “İşlemler” sekmesine tıklayarak “Sanayi Sicil Belgesi İptali” başvurusu kısmına giriş yapın.
Sanayi Sicil Belgesi iptali işleminin yapılabilmesi için iptal gerekçesini seçin ve “Gönder” butonuna tıklayın.
“İptal Kaydımı Oluştur İl Müdürlüğüne Gönder” butonuna tıkladığınızda, iptal başvurunuz İl Müdürlüğüne otomatik olarak elektronik dilekçe ile iletilmiş olur. Onay sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Başvurunuzun İl Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmek için “Onay İstem Listesi” bölümüne giriş yapın.
Sanayi Sicil Belgesi iptali başvurunuzun İl Müdürlüğü tarafından onaylanma sürecini takip edin.
Belgenizin iptal olması durumunu “Kayıtlı İşletmelerim” bölümünden de görebilirsiniz.
Sanayi Sicil Belgesi ile İlgili Diğer İşlemler:
Sanayi Sicil Belgesi Başvurusu:
Yeni bir işletme açarken veya faaliyete başlarken Sanayi Sicil Belgesi almak için gerekli başvuruları yapabilirsiniz. Danışmanlık firmaları, başvuru sürecinde gerekli belgelerin hazırlanması ve eksiksiz bir şekilde sunulması konusunda size yardımcı olur.
Sanayi Sicil Belgesi Yenileme – Vize:
Sanayi Sicil Belgesi’nin süresi dolduğunda yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, yenileme sürecini hızlandırarak belgenizin süresiz olarak güncel kalmasını sağlar.
Adres Değişikliği:
İşletmenizin adresi değiştiğinde bu değişikliği Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne bildirebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, adres değişikliği başvurusunu hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlar.
Unvan Değişikliği:
İşletmenizin unvanında yapılan değişiklikleri güncelleyebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, unvan değişikliği işlemlerini eksiksiz bir şekilde yönetir.
Kapasite Değişikliği:
Üretim kapasitenizde yapılan değişiklikleri bildirebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, kapasite değişikliği başvurusunu hızlı bir şekilde tamamlayarak süreci kolaylaştırır.
Sanayi Sicil Belgesi İptali:
İşletmeniz kapanmışsa veya üretim faaliyetine son verilmişse, Sanayi Sicil Belgesi’nin iptali için gerekli başvuruları yapabilirsiniz. Danışmanlık firmaları, iptal sürecini hızlandırarak resmi işlemleri sizin adınıza yürütür.
İşletmenize ait Yıllık İşletme Cetvelinizi, dönem sonundan itibaren 01 Ocak – 30 Nisan tarihleri arasında bildirmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki adımları izleyerek Yıllık İşletme Cetvelinizi oluşturabilirsiniz. Yıllık işletme cetveli bilgilerinizi tamamladıktan sonra “İl Müdürlüğüne Gönder” butonu aktif hale gelecektir. Bu butonu kullanarak il müdürlüğüne göndermeniz gerekmektedir. İl müdürlüğüne gönderilmeyen işletmeler, verilmemiş sayılacaktır.
“İşletmelerim” bölümünden ilgili işletme seçilir. (İşletmelerim altında işletmeniz görünmüyorsa, yetkilendirme ve vekalet işlemleri bölümüne bakınız.) “İşlemler” sekmesine tıklanarak “Yıllık İşletme Cetveli” seçilir.
Gelen ekranda, bilgileri girmeniz gereken yıllık işletmeler görüntülenecektir. Giriş yapmanız gereken Yıllık İşletme Bilgisi bölümünde yer alan “Detay” butonuna basılır.
Yıllık işletmenize ait bilgiler sırasıyla kaydedilir
İşletmenize ait ciro, çalışan ve kapasite kullanım oranı bilgileri girilir.
Çalışan bilgilerinizi girdikten sonra “Kaydet” butonuna bastığınızda, başvurunuzun içine bilgiler kaydedilecektir.
Yıl içinde Ar-Ge harcamanız mevcutsa giriniz; yoksa “Hayır” seçeneğini işaretleyerek kaydediniz.
Tüketilen enerji bilgilerini, “Yeni Kayıt Ekle” butonuna basarak ekleyebilirsiniz.
Üretim şekli bilgilerini doğru bir şekilde cevaplayınız.
Girdiğiniz yıla ait üretim bilgilerine (üretim, satış vb.) ait verileri, “Üretilen Ürünler” tablosundaki ürünün yanında yer alan “Ürün Bilgisi Girişi” butonuna basarak girmeye başlayabilirsiniz.
Atık Madde bilgilerinizi, “Yeni Kayıt Ekle” butonuna bastıktan sonra açılan sayfadan kaydedebilirsiniz.
Cetveli dolduran kullanıcıya ait bilgileri girmeniz ve kaydetmeniz gerekmektedir.
Yıllık işletme cetveli bilgilerinizin tamamını tamamladıktan sonra, “İl Müdürlüğüne Gönder” butonu aktif hale gelecektir. Bu butonu kullanarak il müdürlüğüne göndermeniz gerekmektedir. İl müdürlüğüne gönderilmeyen işletmeler, verilmemiş sayılacaktır.
Yıllık işletme cetvelinizin İl Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını takip edebilmek için, “İşletmelerim” altında bulunan işletmenizin “Yıllık İşletme Cetveli” bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir.
Sanayi Sicil Belgeniz iptal edilmediği sürece geçerlidir ve 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği gereği belge tarihi itibarıyla 2 yılda bir vize işlemi yapmanız gerekmektedir. Vize işleminiz için belge tarihi baz alınarak sistem açılacak olup, bu tarihten önce sistemde vize yapılmasına izin verilmeyecektir. Örneğin, belge tarihiniz 15.04.2018 ise 15.04.2020 tarihine kadar sistem vize işlemine kapalı olacak, 15.04.2020 tarihinden itibaren sistem vize başvurusuna izin verecektir.
NOT: Elektronik Sanayi Sicil belgenizi kontrol ediniz. Eğer elektronik belgenizde vize bitiş tarihi ile daha önce elinizde bulunan matbu form uyuşmuyorsa, matbu form ile birlikte İl Müdürlüğüne müracaat ediniz.
Vize başvurusunu aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz:
“İşletmelerim” bölümünden ilgili işletme seçilir. (İşletmelerim altında işletmeniz görünmüyorsa yetkilendirme ve vekalet işlemleri bölümüne bakınız.) “İşlemler” Sekmesine tıklanarak “Vize Başvurusu” seçilir.
Sanayi Sicil Belgenizin vizesinin yapılabilmesi için tüm veri alanları kontrol edilir ve “Doğruluk Beyanı” butonuna tıklanır.
Tüm bilgi alanı başlıklarında doğruluk beyanını işaretleyin. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği kapsamında 01/01/2022 tarihi itibarıyla Sanayi Sicil Belgesi vize başvuru aşamasında ise Mikro Ölçekli işletmeler için 100 TL, Küçük Ölçekli işletmeler için 150 TL, Orta Ölçekli işletmeler için 250 TL ve Büyük Ölçekli işletmeler için 500 TL vize başvuru ücreti alınacak olup, tüm bilgilerinizi doldurduktan sonra “Ödeme Yap ve Onay Sürecini Başlat” butonuna tıklayarak ödeme ekranına geçiş yapınız.
“Ödeme Yap ve Onay Sürecini Başlat” butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki pencerede yer alan açıklamayı da okuyarak onay sürecini başlatınız.
(Not: Başvurunuzun iade edilmesi durumunda yeniden yapılan her başvuruda tekrar ücret alınacak olup, bilgilerinizin doğruluğundan emin olunuz.)
Onay sürecini başlattığınızda karşınıza ödeme ekranı çıkacak olup, ilgili bilgileri doldurup gerekli ödemeyi gerçekleştiriniz.
Ödeme işleminiz tamamlandığı anda vize başvurunuz İl Müdürlüğü onayına gönderilmiş olur.
Başvurunuzun İl Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını takip edebilmek için “İşletme Başvuru Takip Onay İstem” bölümüne giriş yapılır.
Vize Değişikliği başvurunuzun durumunu ve detay bilgilerini aşağıdaki ekranlardan takip edebilirsiniz. Başvurunuz İl Müdürlüğü tarafından onaylandığında yeni unvan göre belgeniz oluşmuş olur. Belgenizi “Sanayi Sicil Belgemi Yazdır” bölümünden yazdırabilirsiniz.
Belgenizi yazdırmak için “Kayıtlı İşletmelerim” bölümünden **“Sanayi Sicil Belgemi Yazdır”**ı tıklayarak yazdırabilirsiniz.
Eğer işletmenizin kapasite bilgisinde bir değişiklik meydana gelmişse, bu değişikliği 1 ay içinde bildirmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek kapasite değişikliği başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Başvurunuzu, tüm değişiklikleri yaptıktan sonra onay sürecini başlatmanız gerektiğinden, aynı gün içinde tamamlamanız büyük önem taşımaktadır.
“İşletmelerim” bölümünden ilgili işletmeyi seçin. (Eğer işletmeniz “İşletmelerim” altında görünmüyorsa, yetkilendirme ve vekalet işlemleri bölümünü kontrol edin.) “İşlemler” sekmesine tıklayarak “Kapasite Bilgisi Değişikliği Başvurusu” seçeneğini seçin.
NOT: “Kapasite Bilgisi Değişikliği Başvurusu” ekranında yaptığınız değişiklikler kaybolmaz. Sistemden çıkıp daha sonra tekrar başvuru ekranına girdiğinizde, başvurunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ancak, başvurunuz İl Müdürlüğü onayına gönderildiğinde, ekran kapanır ve işleme izin vermez.
Kapasite değişikliğini yapabilmek için “Kapasite Bilgileri” bölümüne gidin ve yeni kapasite raporu bilgilerini uygun şekilde doldurun.
Makine ve tesisat bilgisi girişi yapabilmek için “Yeni Kayıt Ekle” butonuna tıklayın.
Makine ve tesisat bilgilerini değiştirmek için “kalem” ve “x” ikonlarını kullanabilirsiniz.
Yıllık tüketim kapasitesi değişikliğini yapabilmek için ilgili kutucuğa tıklayın ve gösterilen şekilde bilgileri doldurun.
Yıllık üretim kapasitesi değişikliğini yapabilmek için ilgili kutucuğa tıklayın.
Yıllık üretim kapasitenize dair bilgileri doldurun. Ürünlerinizde kullanılan hammadde ve makineleri seçerek ürün bilgilerini işleyin.
Başvurunuzu İl Müdürlüğü’ne göndermek için sayfanın en altında yer alan “Kapasite Bilgisi Kaydımı Oluştur ve İl Müdürlüğüne Gönder” butonuna basmanız gerekmektedir.
Başvurunuzun İl Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını takip edebilmek için “İşletme Başvuru Takip Onay İstem” bölümüne giriş yapın.
Kapasite Bilgisi Değişikliği başvurunuzun durumunu ve detay bilgilerini aşağıdaki ekranlardan takip edebilirsiniz. Başvurunuz İl Müdürlüğü tarafından onaylandığında, yeni kapasite bilgilerinize göre belgeniz oluşmuş olur. Belgenizi “Sanayi Sicil Belgemi Yazdır” bölümünden yazdırabilirsiniz.
Belgenizi yazdırmak için “Kayıtlı İşletmelerim” bölümünden “Sanayi Sicil Belgemi Yazdır” seçeneğini tıklayarak yazdırabilirsiniz.
Kapasite raporu, firmaların üretim kapasitelerini ve bu kapasiteye ilişkin teknik detayları belgeleyen resmi bir belgedir. Bu rapor, firmaların faaliyet gösterdiği sektöre ve işletmenin niteliğine bağlı olarak ilgili meslek odaları veya ticaret odaları tarafından düzenlenir. Kapasite raporunu düzenleyebilecek odalara örnek olarak aşağıdaki odaları yazdık. Umarım faydalı olabilmişizdir.
1. Sanayi Odaları
• Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalar için kapasite raporu, Sanayi Odaları tarafından düzenlenir. Örneğin:
• İstanbul Sanayi Odası (İSO)
• Ankara Sanayi Odası (ASO)
• İzmir Sanayi Odası (İZSO)
• Adana Sanayi Odası (ADASO)
• Gaziantep Sanayi Odası (GSO)
• Kocaeli Sanayi Odası (KSO)
• Eskişehir Sanayi Odası (ESO)
2. Ticaret Odaları
• Ticari faaliyetlerde bulunan firmalar için kapasite raporu, Ticaret Odaları tarafından düzenlenebilir. Örneğin:
• İzmir Ticaret Odası (İZTO)
• Adana Ticaret Odası (ATO)
• Gaziantep Ticaret Odası (GTO)
• Konya Ticaret Odası (KTO)
• İstanbul Ticaret Odası (İTO)
• Ankara Ticaret Odası (ATO)
3. Ticaret ve Sanayi Odaları
• Bazı bölgelerde ticaret ve sanayi faaliyetleri tek bir çatı altında birleştirilmiştir. Bu durumda Ticaret ve Sanayi Odaları kapasite raporu düzenleyebilir. Örneğin:
• Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)
• Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)
• Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)
• Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)
• Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)
4. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları
• Küçük ölçekli üretim yapan veya esnaf niteliğindeki işletmeler için kapasite raporu, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları tarafından düzenlenebilir.
• İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB)
• Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB)
• İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İZESOB)
• Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB)
• Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB)
• Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ADESOB)
• Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (GESOB)
• Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB)
5. Meslek Odaları
• Belirli meslek gruplarına yönelik faaliyet gösteren firmalar için ilgili Meslek Odaları kapasite raporu düzenleyebilir. Örneğin:
• İnşaat Mühendisleri Odası
• Elektrik Mühendisleri Odası
• Kimya Mühendisleri Odası
• Çevre Mühendisleri Odası
• Endüstri Mühendisleri Odası
• Gıda Mühendisleri Odası
• Jeoloji Mühendisleri Odası
• Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Odası
• Tekstil Mühendisleri Odası
• Bilgisayar Mühendisleri Odası
• Ziraat Mühendisleri Odası
6. Ziraat Odaları
• Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar için kapasite raporu, Ziraat Odaları tarafından düzenlenebilir.
7. Deniz Ticaret Odaları
• Denizcilik ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren firmalar için kapasite raporu, Deniz Ticaret Odaları tarafından düzenlenebilir.
• İstanbul Deniz Ticaret Odası (İDTO)
• İzmir Deniz Ticaret Odası (İZDTO)
• Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO)
• Trabzon Deniz Ticaret Odası (TRDTO)
• Samsun Deniz Ticaret Odası (SAMDTO)
• Antalya Deniz Ticaret Odası (ALDTO)
• Çanakkale Deniz Ticaret Odası (ÇDTO)
• Zonguldak Deniz Ticaret Odası (ZDTO)
Hangi Oda Tarafından Düzenleneceği Nasıl Belirlenir?
Kapasite raporunu hangi odanın düzenleyeceği, firmanın:
• Faaliyet konusu,
• Kayıtlı olduğu oda,
• Üretim yapılan sektör,
• İşletmenin bulunduğu bölge gibi faktörlere bağlıdır.
Firma, kayıtlı olduğu oda tarafından düzenlenen kapasite raporunu alabilir. Eğer firma birden fazla odaya kayıtlıysa, faaliyet gösterdiği ana sektöre göre ilgili oda kapasite raporunu düzenler.
Önemli Not:
Kapasite raporu düzenlenmesi sürecinde, firmanın doğru odaya başvurması ve gerekli belgeleri eksiksiz sunması büyük önem taşır. Bu nedenle, süreçle ilgili danışmanlık hizmeti almanız faydalı olacaktır. Fiziki olarak yapılan kapasite raporu başvurularında ve online kapasite raporu başvurularında danışmanlık firmamız en üst düzeyde sizlere hizmet vermektedir.
Sormak İstedikleriniz
Bilindiği üzere Kapasite Raporları, Sanayi Sicil Belgesi, Yerli Malı Belgesi, Yatırım Teşvik Belgesi, Çevre İzinleri, Kamu ve Özel İhaleler ve Fuar Katılımlarında alınması gereken bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Kapasite Raporu üretim yapan bir firmanın üretim gücünü gösteren önemli bir belgedir. Bizleri telefonla arayacağınız gibi sağ kısımdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Danışmanlarımız kısa bir süre içerisinde sizinle iletişime geçerek sizlere en uygun çözümü sunmaya çalışacaklardır.
Hafta Sonu, 9:00 - 16:00
Pazar ve Özel Günler, Kapalı