Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Yenileme
Yazı İçeriği
Kuruluşların kimlik belgesi niteliğinde olan kapasite raporu, oldukça önemli bir belgedir. Bu yazımızda ise kapasite raporu nedir? kapasite raporu nerelerde kullanılır? kapasite raporu nasıl hazırlanır? ve kapasite raporu yenileme işlemleri gibi konuların cevaplarını vereceğiz. İlk olarak kapasite raporu nedir? sorusuyla başlayalım.
Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Danışmanlık Hizmeti
Kapasite raporu belgesi, bir kuruluşun mevcut makine parkı ve iş gücü ile sermaye ve istihdam bilgilerini, irtibat bilgileri, kullandıkları hammaddeleri ve bir yıllık zaman dilimi içerisinde ne kadar birimlik üretim yapabileceğini gösteren bir belgedir. Bu üretimin hesaplanması ise belirli kriterlere dayanarak bilimsel teknikler eşliğinde gerçekleştirilmektedir.
Kapasite raporu yenileme ya da düzenlemenin amacı, o ülkenin üretim gücünü tespit edebilmektir. Aynı zamanda ekonomik, stratejik plan ve programlara daha iyi bir tablodan bakabilmek adına sanayi bilgi sistemini oluşturmaktır. Bu sayede sanayi odalarına kayıtlı olacak olan firmalar, üretimlerini ve iş güçlerini belgeleyebilir.
İyi bir danışmanlık şirketi ile çalışmak istiyorsanız sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz Kapasite Raporu danışmanlık yazımızı da okumanızı rica ediyoruz. Bu belgeleme sayesinde firmalar; Yerli Malı Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi alabilir, ihaleler ile ilgili gerekli tüm belgelerin alınması işleminde gerekli olan en önemli adımlardan birini tamamlamış olur. Temelde kapasite raporu, firmanın kimliğini oluşturan en önemli belgelerden birisidir.
Kapasite Raporu Zorunlu mu? Kapasite Raporu Zorunluluğu
Herhangi bir sanayii alanında üretim yapmak isteyen firmalar, kapasite raporu belgesi yenileme ya da düzenlemek zorundadır. 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu, 5174 Sayılı TOBB Kanunu’nun 9. maddesi, TOBB Muamelat Yönetmeliği’nin 41. maddesi, 560 Sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair KHK ve Yönetmelikleri, İthalat ve İhracat Yönetmelikleri ile birlikte 28/05/1975 tarih 15248 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7/9914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, bu belgenin zorunluluğuna ilişkin kesin hükümler barındırmaktadır.
Eğer kapasite raporu düzenlemesi yapmadıysanız ya da kapasite raporu yenileme süreniz geçtiği halde yenilemediyseniz Kapasite Raporuna bağlı diğer belgelerin de geçerliliğini riske atmış olursunuz. Sanayi Sicil Belgesi tarafında gerekli güncellemeleri yapmadığınız için cezai işleme tabi tutulursunuz.
Kapasite Raporu Geçerlilik Süresi Nedir? Kapasite Raporu Kaç Yıl Geçerlidir?
Kapasite raporu belgesi, düzenlendikten sonra 1 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre zarfında firma adres değişikliği yapıldığı zaman, düzenlenen belge geçersiz sayılır ve kapasite raporu yenileme işlemi yapılması gerekir. Ek olarak firma ya da sanayi odası talebi nedeniyle kapasite raporu belgesi yeniden düzenlenir. Kapasite raporu geçerlilik süresini etkileyen unsurlar arasında kapasite verilerindeki değişiklikler ve makinelerin kiralık olma durumları da yer almaktadır. Eğer firmada kullanılan makinelerin kira süresi 3 yıldan az bir zaman dilimini kapsıyorsa kira sözleşmesinin bitiş tarihi, kapasite raporu geçerlilik süresini belirler. Eğer makinelerin kira sözleşmesi bitişine 1 yıldan az bir süre kaldıysa, bu makineler için kapasite raporu düzenlenmeyecektir.
Kapasite raporu geçerlilik süresi dolmadan 1 ay öncesinde, gerekli belgelerle kapasite raporu yenileme işlemi yapılması gerekir. Böylece olası sorunların önüne geçilmiş olunur.
Kapasite Raporu Nerelerde Kullanılır? Kapasite Raporu Kullanım Alanları
Tıpkı resmin işlemlerin tamamında T.C. Kimlik Kartı kullanıldığı gibi firmalar da aynı şekilde kapasite raporunu kullanırlar. Kapasite raporu kullanım alanları aşağıda yer almaktadır:
- Resmi ve özel ihalelerde
- Yurt içi ya da yurt dışı kredi taleplerinde
- Fuar katılımlarında
- Vergi incelemelerinde
- İmalatçı belgesi alınması gerektiğinde
- Çeşitli ithalat ve ihracat durumlarında
- İthalatında tarife kontenjanı uygulaması yapılan ya da tahsisli hammaddelerin temin edilmesinde
- Yatırım Teşvik Belgesi’nde
- Dahilde İşleme İzin Belgesi’nde
- İndirimli tarifeden elektrik yahut doğalgaz alımları için gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında
- Kamunun çeşitli amaçlarla incelemelerinde
Kapasite raporu belgesi gereklidir. Eğer bu işlemlerin yapılması gerekiliyorsa, geçerli bir kapasite belgesi bulundurulması gerekir.
Kapasite Raporu Gerekli Evraklar… Kapasite Raporu İçin Gerekli Belgeler
Eğer kapasite raporu için gerekli belgelere ihtiyaç duyuyorsanız, sitemizde sağ kısımda yer alan “Bilgi Dokümanları” bölümünden gerekli boş formları bulabilirsiniz. Bu formlar, “Kapasite Raporu Müracaat Formu Örneği PDF” ve “Kapasite Raporu Teçhizat Listesi Örneği PDF” formlarıdır. Bu sayede kapasite raporu örneği dokümanlarını sitemizden bulabilirsiniz. Bu formlar sayesinde başvuruda gerekli olan bilgileri tamamlayabilirsiniz. Ek olarak bizden alacağınız kapasite raporu danışmanlık hizmeti içerisinde bu bilgileri sizlere yardım ederek tamamlıyoruz. Bu nedenle kapasite raporu için gerekli evrak listesini hazırlarken bizden destek alabilirsiniz.
Kapasite Raporu Kimlere Verilir? Kapasite Raporunu Kimler Alabilir?
Eğer sanayi sicil belgesi almak istiyorsanız, başvuruda birçok bilgi için kapasite raporu esas alınır. Yani kapasite raporu, Sanayi Sicil Belgesi için zorunludur. Aşağıdaki durumlarda gerekli belgelerle yasal olarak kapasite raporu almaya hak kazanırsınız.
- Kapasite raporu almak için Sanayi Odası üyesi olmanız gerekir.
- Firmasında sigortalı işçileri ile üretim yapan firmalar başvurabilirler.
- Adresini tescilleyen iş yeri sahipleri, yasal olarak herhangi bir engel yoksa kapasite raporu alabilirler.
- Gerekli üretim araçlarına (makine) ve tesisata sahip olan sanayiciler, kapasite raporu tanzim işlemlerine başlayabilirler.
Kapasite Raporu Hangi Durumlarda İptal Edilir?
Eğer firma; başka bir firmaya devredilirse ya da kiraya verilirse kapasite raporu iptal edilir ve yeniden düzenleme gerekir. Bu hususa ek olarak:
- İş yerinde kapasiteye etki eden değişiklerin saptanması
- Firmanın feshedilmesi ya da iflas etmesi
- Şahısa kayıtlı firmalarda firma sahibinin vefat etmesi
- Firma faaliyet alanını (konusunu) değiştirmesi
- Doğal afetler (deprem, yangın, sel vs) sonucu makinelerin bir kısmının ya da tamamını kullanım dışı olması ya da uzun bir süre çalışamaz duruma gelmesi
- 2 yıllık geçerlilik süresinin dolması
- Firmanın adres değişikliği yaparak farklı bir şehre taşınması
- Firmanın halihazırdaki Oda’dan farklı bir Oda’ya kayıt olması
durumlarında kapasite raporu yenileme işlemi gereklidir. Zira bu durumlarda halihazırdaki kapasite raporu belgesi geçersiz sayılacaktır.
Kapasite Raporu Fiyatları… Kapasite Raporu Ücret 2025
Eğer sizler de kapasite raporu belgesine ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle kapasite raporu belgesi düzenlemek istiyorsanız güncel kapasite raporu fiyatlarına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Kapasite raporu ücret 2025 listesidir ve günceldir.
Kapasite Raporu Yenilememe Cezası Nedir? Kapasite Raporu Almama Cezası
Sanayi Sicil Belgesi için gerekli belgelerden birisi olan kapasite raporu yenileme yapılmadığı zaman ya da alınmadığı zaman ceza almanıza neden olur. 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun maddeleri kapsamında Sanayi Sicil Belgesi’ne sahip olmayan üretim tesisleri, para cezasına çarptırılmaktadır. Esasında buradaki esas kriter bir işletme üretime başladıktan sonra iki ay içerisinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt olmalı ve Sanayi Sicil Belgesini almalıdır.
Kapasite Raporu Danışmanlık
Eğer sizler de kapasite raporu belgesi düzenlemek istiyor ancak bunca zahmete katlanmak istemiyorsanız sizlere kapasite raporu danışmanlık hizmeti sunduğumuzu bilmenizi isteriz. Alacağınız kapasite raporu danışmanlık hizmeti kapsamında, kapasite raporu belgesi düzenlemesi ve yenilemesi hususundaki tüm prosedürlerde bizden yardım alabilir ve süreci çok daha kısa bir süre içerisinde tamamlayabilirsiniz. Böylece bilmediğiniz mevzuatlar ve yönetmelikler nedeniyle habersiz yere para cezasına ya da hapis cezasına çaptırılmamış olursunuz.
Kapasite raporu danışmanlık hizmeti sayesinde; kapasite raporu yenileme, kapasite raporu düzenleme ve kapasite raporu gerekli belgeleri konusunda bizden dilediğiniz kadar bilgi alabilirsiniz. Verdiğimiz bu hizmetle birlikte çok kısa bir süre içerisinde herhangi bir zorluk yaşamadan kapasite raporu belgesine sahip olabilir ve cezalardan kurtulmuş olursunuz. Üstelik uygun kapasite raporu danışmanlık ücreti sayesinde gereğinden fazla para ödemeden kapasite raporuyla ilgili tüm bilgileri ve yapmanız gereken tüm işlemleri öğrenmiş olur, destek alırsınız.
Kapasiteraporu.com ile artık yalnız değilsiniz! Kapasite raporu alma konusunda sizlere her daim sunduğumuz destek sayesinde gerek maddi gerekse manevi anlamda birçok şey elde edecek ve firmanızın güçlenmesi yolunda emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Tüm bunlara erişmek için yapmanız gereken sadece müşteri destek hattımızla iletişime geçmektir. İletişime geçtikten sonra alanında uzman arkadaşlarımızın yönlendirmeleri sayesinde bilmediğiniz tüm prosedürleri ve kağıt üzerinde ne yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bu yazımızda: Kapasite raporu nedir? Kapasite raporu nerelerde kullanılır? Kapasite raporu nasıl alınır? Kapasite raporu örneği bilgilerine eriştiniz. Diğer yazılarımızı okuyarak firmalar için gerekli olan belgeler hakkında ek bilgi alabilirsiniz.